Fietshelm verplicht

06-03-11
Het leven van een jonge fietser gaat niet over rozen: fietsen, kletsen met vriendjes en dan ook nog op het verkeer moeten letten. Voor kinderen is het soms knap lastig om veilig mee te doen aan het verkeer. Dikwijls gebeuren er ongelukken doordat de tas blijft hangen in het voorwiel of door een trapper die achter de stoeprand blijft steken. EHBO-afdelingen van ziekenhuizen behandelen jaarlijks ruim 4.500 kinderen met hoofdletsel.
Om dit soort calamiteiten te voorkomen is het van belang dat ouders zich goed laten voorlichten bij de aanschaf van een fietshelm. Let erop dat u een helm altijd nieuw koopt. Bij een gebruikte helm weet u immers nooit of iemand ermee is gevallen. Bij een val wordt de zachte binnenkant ingedrukt. Dat ziet u meestal niet aan de buitenkant, maar de helm kan dan geen stoten meer opvangen. Vervang de helm van uw kind daarom meteen na een flinke val.

In landen als Zwitserland, Zweden en Duitsland is het dragen van een fietshelm al verplicht. Ook tijdens het wielrennen, skaten en snowboarden is het dragen van een helm de normaalste zaak van de wereld. Logisch, want een fietshelm beschermt kinderen tegen ernstige verwondingen aan het hoofd of gezicht.

Volgens de Stichting Consument en Veiligheid kunnen dat er veel minder zijn wanneer kinderen een fietshelm dragen. Een fietshelm vangt de eerste klap op en dempt de schok. Voorwaarde is wel dat kinderen de helm goed dragen. Een slecht opgezette helm kan gevaarlijker zijn dan fietsen zonder helm.

Reacties op 'Fietshelm verplicht'

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reken de som uit Geef een nieuwe code